Γ.ΓΑΚΗΣ: Άν έχουν σκοπό νά χρησιμοποιήσουν τό ποδόσφαιρο ώς «χρυσωμένο χάπι» μπορεί νά εκπλαγούν..

Τούρκοςεπιχειρηματίας κοντά στον Ερντογάν παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι η Τουρκία επιζητεί οικονομική και ενεργειακή δορυφοροποίηση της Ελλάδας

Τούρκος επιχειρηματίας κοντά στον Ερντογάν παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι η Τουρκία επιζητεί οικονομική και ενεργειακή δορυφοροποίηση της Ελλάδας 

Ακόμα πιο στενή συνεργασία επιδιώκει η επιχειρηματική κοινότητα Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ. Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Αντνάν Πολάτ, ο ίδιος επιχειρηματίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παρουσία και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές που δημιουργεί ο κοινός χώρος των δύο χωρών, το Αιγαίο, στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα, ενώ τόνισε την δυνατότητα ακόμα και απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης όχι μόνο των ηπειρωτικών περιοχών των δύο χωρών, αλλά και απευθείας από τα τουρκικά παράλια με τα ελληνικά νησιά. Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι μεταφορές και τα logistics αποτελούν δύο τομείς στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.Αν αυτό δεν είναι παραδοχή επιδίωξης για οικονομική και ενεργειακή δορυφοροποίηση της Ελλάδας τότε τί είναι;

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα του Βήματος

Στις συναντήσεις Ελλάδας – Τουρκίας στο περιθώριο της συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τέθηκαν προς συζήτηση θέματα σε σημαντικούς τομείς όπως οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, η τελωνειακή συνεργασία, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία.

Ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο με καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και των ελληνικών νησιών, περαιτέρω τουριστική συνεργασία μετά την visa express, αλλά και συνεργασία στην ναυτιλία και την ναυπηγική βιομηχανία, την υγεία και την εκπαίδευση, ήταν μερικοί από τους τομείς που έπεσαν στο τραπέζι του διαλόγου ως ιδέες του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρεντίν ΑλτούνΛίγες ώρες πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Τούρκου προέδρου, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας Φαχρεντίν Αλτούν δήλωνε ότι «ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ισχυροί, σταθεροί και ευημερούντες περιφερειακοί παράγοντες. Διανύουμε μια περίοδο όπου περιφερειακοί παράγοντες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύουν τα δικά τους προβλήματα στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και των εθνικών συμφερόντων, χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης, κηδεμονίας και πίεσης από τρίτους».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης έγινε πιο συγκεκριμένος, σημειώνοντας ότι στις συναντήσεις των δύο πλευρών τέθηκαν προς συζήτηση θέματα σε σημαντικούς τομείς όπως οι επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις, η τελωνειακή συνεργασία, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία.Οι επιχειρηματίες

Απο αριστερά: ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Αντνάν Πολάτ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν Φαχρεντίν Αλτούν και ο Βύρων Νικολαίδης, ceo της PeopleCERT

Ακόμα πιο στενή συνεργασία επιδιώκει η επιχειρηματική κοινότητα των δύο χωρών. Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Αντνάν Πολάτ, ο ίδιος επιχειρηματίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παρουσία και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές που δημιουργεί ο κοινός χώρος των δύο χωρών, το Αιγαίο, στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα, ενώ τόνισε την δυνατότητα ακόμα και απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης όχι μόνο των ηπειρωτικών περιοχών των δύο χωρών, αλλά και απευθείας από τα τουρκικά παράλια με τα ελληνικά νησιά. Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι μεταφορές και τα logistics αποτελούν δύο τομείς στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Βύρων Νικολαίδης, CEO του μεγαλύτερου ελληνικού μονόκερου της PeopleCERT, επισήμανε ότι η Τουρκία για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη αγορά με τεράστιες δυνατότητες, ενώ για την Τουρκία η Ελλάδα είναι μια μοναδική πύλη προς την Ευρωπαική Ένωση.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, αναφέρθηκε στις κρίσιμες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι δύο χώρες, με πιο σημαντική εάν θα επιλέξουν να ανταγωνίζονται ή να συνεργάζονται. Ο ίδιος έθεσε στο φόρουμ τρεις τομείς που αν υπάρχει συμφωνία μπορεί να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών: Η υποστήριξη της ναυτιλίας και την ναυπηγικής βιομηχανίας, θα μπορούσε να είναι ο ένας τομέας. Ένας άλλος θα μπορούσε ο ευρύτερος τομέας της υγείας (φάρμακο, φροντίδα ηλικιωμένων κλπ) και ένας τρίτος αυτός της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, στάθηκε στην εντυπωσιακή αποδοχή που είχε η εφαρμογή από την 1η Απριλίου της visa express 7 ημερών και κόστους 60 ευρώ ανά επισκέπτη, που επέτρεψε σε Τούρκους πολίτες να επισκεφτούν με ταχείες διαδικασίες το νησί. Το μέτρο εφαρμόσθηκε από τον Απρίλιο και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μέσα σε λίγες εβδομάδες κατέφτασαν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο, τριπλάσιοι τουρίστες από το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στην επιτυχή εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, στάθηκε η πρόεδρος της Marketing Greece και ceo της REDS Ιωάννα Δρέττα, ενώ η Μαρία Σαράφογλου διευθύντρια του γραφείου της Aegean Airlines στην Τουρκία τόνισε την μεγάλη ζήτηση για ταξίδια από και προς την Κωνσταντινούπολη σημειώνοντας ότι μόνο πέρυσι η Aegean διακίνησε στο δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη 136.000 επιβάτες. Φέτος στο πρώτο τρίμηνο έχουν διακινηθεί ήδη 53.000 επιβάτες, σημάδι ότι το περυσινό ρεκόρ είναι πιθανό να προσεγγιστεί από τα μισά του έτους.

infognomonpolitics.gr 

Γ.ΓΑΚΗΣ: Ελπίζουμε στήν αδιαλλαξία καί τόν μαξιμαλισμό τών εχθρών μας γιά νά σωθούμε απ’ τούς νενέκους.

Οι Σκοπιανοί με την ψήφο τους κατάργησαν στην ουσία την ανθελληνική Συμφωνία των Πρεσπών.

Του Βασίλη Γαλούπη

«Η μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα δικαιούται την κατοχύρωση των μειονοτικών της δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς χάρτες». Αυτό τόνιζε τον Οκτώβριο του 2018 σε μακροσκελή μελέτη της η δρ Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάνκοβα, καθηγήτρια Νομικής πανεπιστημίου των Σκοπίων.
 

Από το βράδυ της Τετάρτης η Σιλιάνοφσκα είναι η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας. Τον Απρίλιο, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, προειδοποίησε πως «στις δημόσιες δηλώσεις μου θα μιλάω για τη Μακεδονία και δεν θα χρησιμοποιώ το “Βόρεια Μακεδονία”».

Η πρώτη γυναίκα που βρίσκεται στο κορυφαίο πόστο της χώρας εκλέχθηκε με 64,9% ως υποψήφια του εθνικιστικού VMRO-DPMNE. Το αξίωμα της προέδρου μπορεί να είναι κυρίως εθιμοτυπικό αλλά και ο κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικός πρωθυπουργός, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Μικόσκι, έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει το όνομα της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία» και δεν αποδέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με φόντο πυροτεχνήματα στον ουρανό των Σκοπίων, η Σιλιάνοφσκα απευθύνθηκε προχθές στα πλήθη: «Αγαπητοί πολίτες της Μακεδονίας, σας συγχαίρω! Η Μακεδονία είναι στα χέρια σας. Η Μακεδονία είναι περήφανη!» Με δυο λόγια, καινούργιοι μπελάδες για την Αθήνα…

Ήταν μια εύκολη νίκη για το κόμμα της προέδρου. Αν και το 2017 το VMRO είχε εκδιωχθεί από την εξουσία λόγω διαφθοράς και ανησυχιών ότι η σκληροπυρηνική του στάση θα έβλαπτε τη διαδικασία ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., από προχθές επέστρεψε, με διπλή νίκη στις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές, καθώς οι ψηφοφόροι έχουν απογοητευτεί που η χώρα τους αργεί να μπει στην Ε.Ε.

Τώρα η δημόσια υποστήριξη προς την Ευρώπη έχει μειωθεί. Από 85-90% το 2005, όταν τα Σκόπια έλαβαν αρχικά το καθεστώς υποψήφιας χώρας, σήμερα έχει πέσει στο 65%.

Η μικρή χώρα χρειάζεται την Ε.Ε. για να επιβιώσει οικονομικά, αλλά αρνείται να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς και τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας, που έχει προβάλει βέτο, ζητώντας την αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας.

Η Σιλιάνοφσκα δεν καβάλησε απλά το εθνικιστικό κύμα για εκλογικά οφέλη. Εδώ και χρόνια πιστεύει και κηρύσσει την ύπαρξη του «ιστορικού μακεδονικού έθνους» και θέλει να καταργηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το 2018, ως νομικός, συνέταξε μια πολυσέλιδη μελέτη πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία όχι μόνο την απορρίπτει ως συνταγματικό στενό «κορσέ» για τη χώρα της, αλλά «αναλύει» τις ανατριχιαστικές απόψεις της για την Ελλάδα, που «παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις» των Σκοπίων, με την αντίρρηση για το όνομα «Μακεδονία».

Πρακτικά επαναλαμβάνοντας ανιστόρητη θεωρία που κυκλοφόρησε και τη δεκαετία του ’30 από ιστορικούς κι επιστήμονες των ναζί, η νέα πρόεδρος εκτιμά ότι η Ελλάδα «δεν είναι μια εθνοτικά ομοιογενής κοινωνία».

Επιμένει ότι «η μακεδονική μειονότητα ήταν και είναι πραγματικότητα στη Δημοκρατία της Ελλάδας» όπως και «η μακεδονική γλώσσα», και υποστηρίζει ότι κάθε κράτος μπορεί να επιλέγει το όνομά του, χωρίς να πέφτει λόγος σε κανέναν άλλο.

«Αυτή η προτεινόμενη μετονομασία συνιστά ελληνική ασέβεια προς το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση» προσθέτει. Τα επιχειρήματά της δεν στέκουν νομικά. Όταν δεν επικαλείται απόψεις διαφόρων «ειδικών», που εκτιμούν ότι «η Μακεδονία θα αναγνωριστεί κάποτε», αντιτείνει «ιστορικές» απορίες της, ως υποτιθέμενα όπλα διπλωματικής διαλεκτικής:

«Αν το όνομα “Μακεδονία” ήταν πραγματικά τόσο σημαντικό για την Ελλάδα, γιατί δεν επιλέχθηκε ως όνομα ή μέρος του ονόματος του κράτους, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος που διακήρυξε την ανεξαρτησία του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία;».

Μέσα σ’ όλα, η «φρέσκια» πρόεδρος των Σκοπίων έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι ένα επόμενο συνέδριο του εθνικιστικού κόμματος VMRO πρέπει να γίνει στη… Θεσσαλονίκη!

Η Σιλιάνοφσκα πιστεύει για τον εαυτό της και τους 1.800.000 συμπολίτες της ότι είναι… γνήσιοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το κόμμα της θα συνεργαστεί, όπως όλα δείχνουν, με ένα από τα αλβανικά κόμματα για να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Ελλάδα και Βουλγαρία θεωρούνται εχθροί.

Η παθητική ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να είναι ούτε «ζεστή» ούτε «κρύα» με τη διαχείριση των Σκοπίων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αρχικά ένθερμος υποστηρικτής μιας οποιασδήποτε επίλυσης προς διευκόλυνση του ΝΑΤΟ, αναγκάστηκε έπειτα να υποκριθεί αντίθεση στη Συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο του ψηφοθηρικού λαϊκισμού του. Από τότε που εξελέγη βρίσκεται σε μια άβουλη ακινησία.

Τα Σκόπια δεν τηρούν τους όρους της Συμφωνίας, με τις καταληκτικές προθεσμίες να περνάνε και να αγνοούνται. Την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων, που θα είχε η Αθήνα, την πήρε τελικά η Ιταλία, ενώ το γειτονικό κράτος παραμένει κανονικά στο ΝΑΤΟ, απολαμβάνοντας προνόμια από τους Αμερικανούς, με τη Συμφωνία «παγωμένη».

Μέχρι στιγμής η Αθήνα λέει ότι η ρητορική των Σκοπίων θα καταλαγιάσει, ώστε να μη θυσιάσουν την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Όμως, η καινούργια πρόεδρος μαζί με τη νέα κυβέρνηση θα κάνουν άγρια παζάρια με ΗΠΑ και Ε.Ε. για τα συμφέροντά τους.

Το Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να αποφασίσει αν τελικά η Συνθήκη των Πρεσπών απέτυχε. Εφόσον η κοροϊδία συνεχίζεται, τότε η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταγγείλει την ανίερη συμφωνία και να απαιτήσει από το ΝΑΤΟ την αποβολή των Σκοπίων από τη Συμμαχία.

πηγή