Δεν ήξεραν δε ρώταγαν;

Χαμός γίνεται στα αθλητικά μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας, τα οποία ωρύονται ότι το γκολ του Ελ Κααμπί ήταν αμφισβητούμενο και δεν εξετάστηκε σωστά από το VAR!

Δεν ήξεραν δε ρώταγαν;

Είναι γνωστό ότι οι γάβροι αν κερδίσουν τίμια έναν αγώνα, στενοχωριούνται, θεωρούν ότι έχασαν. Για να χαρούνε πρέπει να υπάρχει κάποια αδικία σε βάρος των αντιπάλων τους!

Ίσως γι’ αυτό οι πανηγυρισμοί τους χθες ήταν μουδιασμένοι και σαφώς μικρότερης έκτασης και με λιγότερο κόσμο στους δρόμους απ’ ό,τι οι δικοί μας πανηγυρισμοί για την Ευρωλίγκα… μάλλον δεν πήρανε χαμπάρι ότι το γκολ ήταν αμφισβητούμενο και δημιουργήθηκε ένα κενό στον ψυχικό κόσμο τους!

Τώρα όμως που γράφτηκε ότι το γκολ ήταν αμφισβητούμενο, παίζει να βγουν τρελαμένοι από χαρά όλοι στους δρόμους – κι εκείνοι που δεν βγήκαν χθες!

πηγή

Γ.ΓΑΚΗΣ: Γαλακτομπούρεκο κάπ, μέ σιρόπι χουρμά..

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γ.ΓΑΚΗΣ

Διαβάζω οτι οί τσουκαλοκαραπαπάδες ανέβηκαν στό θρόνο τής Ευρώπης..

Μέσα σέ υστερίες, κουρέματα, ξεβρακώματα, ύβρεις καί βανδαλισμούς. Έκαστος στό είδος του, όπως έλεγε ή γνωστή διαφήμιση..

Άλλη είναι όμως ή απορία μου. Αφού ο ευρωπαϊκός θρόνος κατελήφθη, μεθαύριο, μετά τό παιχνίδι Ντόρτμουντ – Ρεάλ στό Γουέμπλεϊ, ο νικητής πού θά κάτσει; 

Οι συγκρίσεις είναι ανούσιες!

Αντιγραφή απο ΕΔΩ

Εννοείτε ότι ο τελικός πρωταθλητριών ευρώπης σημερινό champions league είναι η κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου

Μπορεί να μην ήρθε ο τίτλος αλλά είναι η μεγαλύτερη θέση που έχει πάρει ελληνική ομάδα

Ο πρωταθλητής γ εθνικής θέλει να φάει πολλά ψωμιά για να βγει δεύτερος στην πρώτη εθνική

Επίσης ο τελικός δεν ήταν με τον εργοτέλη της ιταλίας που τερμάτισε 8η φέτος με αμφιβόλου ποιότητας παίκτες ΑΛΛΑ με τον θρυλικό Αίαντα του επίσης θρυλικού Γιόχαν Κρόιφ ενός από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών σε μία από τις καλύτερες ομάδες που είδε ποτέ ο πλανήτης

Οι συγκρίσεις είναι ανούσιες!

πηγή

Milko Cup!!!!!!

𝝚𝝥𝝞𝝟𝝤 𝝩𝝦𝝤𝝠𝝖𝝦𝝞𝝨𝝡𝝖 𝝖𝝥𝝤 𝝩𝝤 𝗠𝗜𝗟𝗞𝗢 𝝨𝝩𝝤𝝢 𝝤𝝠𝝪𝝡𝝥𝝞𝝖𝝟𝝤!⁣

➥ Απλά έπος… To Milko τρολάρει τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του Conference και προφανώς για όσα είχαν ειπωθεί από τους ανθρώπους των «ερυθρόλευκων» το προηγούμενο διάστημα.⁣

Για όσους το αγνοούν, πριν από περίπου δύο χρόνια οι άνθρωποι του Ολυμπιακού με πρώτο και καλύτερο τον Κώστα Καραπαπά χαρακτήριζαν την διοργάνωση «Milko Cup». Τώρα, όμως, άλλαξαν τα κόζα, βλέπετε.⁣

Το Milko άρπαξε την ευκαιρία και με τον τρόπο του τρόλαρε τον Ολυμπιακό και τους ανθρώπους του για όσα έλεγαν για την διοργάνωση.⁣

πηγή

milko cup

Αντιγραφή απο ΕΔΩ..

Συγχαρητήρια σε αυτόν, που επί 30 ολόκληρα χρόνια «βίαζε» το ελληνικό ποδόσφαιρο και ενώ έπαιρνε όλα τα χρήματα του champions league, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κατόρθωσε να πάρει το «milko cup» (κατά τον αντιπρόεδρο του) το έτος 2024 μ.Χ.;

Με συγχωρείτε πολύ, ΟΧΙ!

Εννοείται πως, είναι καλό για την Ελλάδα, αυτό που έγινε!

Θα έχει πια δύο (2) ομάδες στο champions league, εκ των οποίων καμία από αυτές, δεν θα καταφέρει να μπει στους ομίλους του!

Όταν ομάδες από πολύ κατώτερα πρωταθλήματα από το δικό μας, έχουν πάρει ήδη ευρωπαϊκό τίτλο πριν… αιώνες!

Μα ποτέ, να μην ξεχνάμε κάτι:

Την ίδια διοργάνωση, θα μπορούσε κάλλιστα να την είχε πάρει και ο ΠΑΟΚ πέρσι και πρόπερσι (ενώ ιστορικά στην Ευρώπη ήταν επίσης ανύπαρκτος σαν τον ΟΣΦΠ), μα δεν είχε την τύχη (κωλοφαρδία λέγεται) της ομάδας του Πειραιά!

Στα περισσότερα παιχνίδια ο ΟΣΦΠ, ήταν ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ των αντιπάλων του, μα οι άλλοι δεν έδειχναν να «καίγονται» και τόσο!

Και εννοείται πως ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, να θέσουμε και εμείς ως PANATHINAIKOS τον ίδιο στόχο (μέχρι εκεί μπορούμε πλέον οι ελληνικές ομάδες) ΑΜΕΣΑ, πριν αλλάξει η UEFA τον τρόπο διεξαγωγής!

Παρακάτω θα δείτε σε εικόνες, γιατί ο PANATHINAIKOS, ήταν, είναι και θα είναι, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης και μπορούμε να το κατανοήσουμε όλοι μας καλύτερα, αν συγκρίνουμε και τις διοργανώσεις του μπάσκετ!

Και μία ερώτηση προς όλους εσάς, που τρέξατε να συγχαρείτε τους γαύρους:

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΥ;

Σωστά μαντέψατε!

Ψηλά το κεφάλι και το Τριφύλλι πάντα στη καρδιά!

πηγή

Μιλκο Καπ!

Αντιγραφή απο ΕΔΩ

Το Κόνφερενς ούτε με το παλιό Κύπελλο ΟΥΕΦΑ είναι δυνατόν να συγκριθεί (ούτε το Γιουρόπα Ληγκ συγκρίνεται με το παλιό Κύπελλο ΟΥΕΦΑ… πόσο μάλλον το Κόνφερενς) ούτε με το παλιό Κύπελλο Κυπελλούχων. Για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και το Τσάμπιονς Ληγκ δεν συζητάμε καν.

Κάποιος μου σφύριξε ότι «δικός μας» δημοσιογράφος είπε στο ραδιόφωνο πριν από λίγο ότι «το σημερινό κατόρθωμα του Ολυμπιακού ξεπέρασε το Γουέμπλεϊ» – επειδή δεν το άκουσα ο ίδιος, δεν θέλω να γράψω το όνομα αυτού του αστεριού που (φέρεται να…) το είπε ελπίζοντας ότι δεν μου μεταφέρθηκε σωστά.

Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε καν είναι δυνατόν να αντιπαρατεθεί η κατάκτηση του Κόνφερενς με το Γουέμπλεϊ και αυτό θα ίσχυε ακόμα κι αν το είχαμε κατακτήσει εμείς.

Ο γάβρος για να κατακτήσει το Κόνφερενς απέκλεισε και νίκησε στον τελικό μικρές και μεσαίες ομάδες… εμείς για να φτάσουμε στο Γουέμπλεϊ αποκλείσαμε την κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Σλόβαν Μπρατισλάβας (όταν είχε γίνει η κλήρωση όλοι μας θεωρούσαν αποκλεισμένους), ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΕΒΕΡΤΟΝ και τον τότε πανίσχυρο Ερυθρό Αστέρα. Δηλαδή πολύ μεγαλύτερες για την εποχή ομάδες. Και με ένα ελληνικό ποδόσφαιρο της τότε εποχής, για το οποίο αυτό που κάναμε ήταν ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ (ιδίως ο αποκλεισμός της Έβερτον), ενώ η πορεία του γάβρου στο Κόνφερενς ήταν βέβαια επιτυχής αλλά με τίποτα δεν τη λες και «αδύνατη». Και μάλιστα η δική μας πορεία στο Γουέμπλεϊ είχε γίνει μόνο με Έλληνες παίκτες.

Αλλά και οι πορείες που κάναμε αργότερα, π.χ. ως τους ημιτελικούς του Κυπέλλου ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ όταν αποκλείσαμε τη Φέγενορντ (του Γκούλιτ υπενθυμίζω) και τη Γκέτεμποργκ, όταν μετά από λίγα χρόνια αποκλείσαμε σε νοκ άουτ αγώνες (έχει μεγάλη σημασία) τη Γιουβέντους και προηγουμένως την Οσέρ, όταν φτάσαμε πάλι στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και νικήσαμε τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ (που για μένα δεν είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία μας κιόλας, διότι τελικά δεν προκριθήκαμε), όταν κάναμε τις μεγάλες πορείες στα χρόνια 1999-2003 στους τότε ομίλους του Τσάμπιονς Ληγκ (μάλιστα μια χρονιά περάσαμε δυο ομίλους), όταν παραλίγο να αποκλείσουμε τη Μπαρτσελόνα, όταν επί Μαρκαριάν κάναμε τη μεγάλη πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όταν επί πολυμετοχικότητας περάσαμε πάλι τον όμιλο του Τσάμπιονς Ληγκ με Ίντερ και Βέρντερ Βρέμης και μετά αποκλείσαμε σε νοκ άουτ αγώνες τη Ρόμα…

… ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΒΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΝΦΕΡΕΝΣ… ΚΙ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ.

Ο οποίος γάβρος… ούτε μια φορά μας νίκησε φέτος!

Βεβαίως πρέπει να σκεφτούμε γιατί ΕΜΕΙΣ φέτος αποκλειστήκαμε από τη Χάιφα και έτσι ανοίξαμε το δρόμο στο γάβρο να προχωρήσει εκείνος στο Κόνφερενς, ενώ αν τον συναντούσαμε ως αντίπαλο μπορεί να τον σταματούσαμε. Αυτό όμως ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ.

Φυσικά, επαναλαμβάνω, σήμερα οι γάβροι δικαιούνται να χαίρονται όπως θα χαιρόμασταν κι εμείς.

Αλλά αυτό απέχει πάρα πολύ από τις μιζέριες που γράφονται ότι «πλέον ο γάβρος έγινε η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα» κλπ., κλπ.

Όταν στο κάτω-κάτω ούτε καν το πρωτάθλημα πήρε πέρσι και φέτος!

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μίζερο και απαίσιο είναι ότι εμείς εξακολουθούμε να είμαστε όμηροι μιας εκδικητικής οικογένειας και να έχουμε στο κεφάλι μας τον Αλαφούζο… και αντί να ενωθούμε για να τους πετάξουμε όλους αυτούς από το σβέρκο μας, καθόμαστε και μαλώνουμε μεταξύ μας για ανοησίες, όπως για τον Τερίμ, για τον Γιοβάνοβιτς και δε συμμαζεύεται – και όπως έχω ξαναγράψει αναλαμβάνω και την προσωπική ευθύνη που μου αναλογεί γι’ αυτό. Ελπίζω… να έμαθα όμως! Θα τα πούμε αυτά στον απολογισμό της δράσης της σελίδας για τη φετινή σαιζόν.

ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΛΟΙΠΟΝ… και να έχουμε στο μυαλό μας πόσο εύκολο είναι να αλλάξει ριζικά η κατάσταση ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ – κάτι που μας το απέδειξε ο μπασκετικός Παναθηναϊκός! Αυτός είναι το παράδειγμα που πρέπει να μιμηθούμε και να πραγματοποιήσουμε (όταν θα διώξουμε τις βδέλλες που πίνουν το αίμα της ποδοσφαιρικής ομάδας), όχι οι καυγάδες μεταξύ μας για ασήμαντα πράγματα και η κλάψα για το Κόνφερενς που πήρε ο γάβρος.

πηγή

Οπαδικοί νάνοι

Γράφει ΕΔΩ ο Nasos G. @nasosg21R

Είναι επίσημα η πιο μικρή ομάδα του Big 4. Οι πιο μικροί οπαδοί της Ελλάδας. Παίζουν τελικό στο μιλκο καπ, φιλοξενούνται στην κορυφαία Αθλητική εγκατάσταση της χώρας και ο καημός τους είναι να σπάσουν και να γράψουν Τούρκοι μ….α στην Αγιά Σοφιά. Νάνοι.

πηγή

Οι τρισκατάρατοι Λατίνοι. Η πραγματική Άλωση της Πόλης 1204.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Πριν από την άλωση τής Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, υπήρξε άλλη μια άλωση, από τους Λατίνους. Η άλωση αυτή, αδυνάτισε την πόλη, και την έκανε αργότερα εύκολο θύμα για τους Τούρκους. Να τι διαδραματίσθηκε με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους της Τέταρτης Σταυροφορίας το 1204 και έμεινε ανεξίτηλο μαζί με τα υπόλοιπα γεγονότα της Φραγκοκρατίας στη μνήμη των Ελλήνων:

Μετά την επίσημη αναγνώριση των Ευρωπαίων ως κατακτητών του Βυζαντίου, άρχισε η χωρίς οίκτο λεηλασία και απογύμνωση της Κωνσταντινουπόλεως από όλα της τα πλούτη.

Όσοι τολμούσαν να αντισταθούν εσφάζοντο επί τόπου. Δεν έμεινε παλάτι, αρχοντικό εκκλησία μεγάλη ή μικρή, μοναστήρι, χαμοκέλα, που να μην υποστεί φρικώδη λεηλασία. Ιδίως τους προσέλκυσε ο μυθικός πλούτος της Αγίας Σοφίας.

Μπήκαν μέσα στον Ιερό Ναό με άλογα και μουλάρια που λέρωναν με τις κοπριές τους το μαρμάρινο δάπεδο. Και άρχισαν με φρενιτιώδη ταχύτητα να ξηλώνουν και να παίρνουν τα πάντα: από άγια δισκοπότηρα, ευαγγέλια, ιερά άμφια, άγιες εικόνες, την Αγία Τράπεζα, και το ασημένιο εικονοστάσιο του Τέμπλου, (αφού προηγουμένως το έκαναν κομμάτια), μανουάλια, πολυκάνδηλα, μέχρι και κουρτίνες. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της λεηλασίας μια Γαλλίδα πόρνη ανεβασμένη στον πατριαρχικό θρόνο χόρευε άσεμνα μισόγυμνη και τραγουδούσε. Ούτε οι τάφοι των Αυτοκρατόρων γλύτωσαν: συλήθηκαν όλοι, ενώ τα λείψανα πετάχτηκαν εδώ κι εκεί. [Π.χ. το πτώμα του Βασίλειου Β΄ Μακεδόνα πετάχθηκε έξω και στα χέρια του τοποθέτησαν οι Ευρωπαίοι μια φλογέρα –ειρωνικά -. Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Παλαμάς έγραψε το ποίημα «η φλογέρα του βασιλιά»].

Κυρίως όμως καταστράφηκαν αναρίθμητα έργα τέχνης: τόσο της κλασσικής αρχαιότητας [π.χ. αγάλματα του Δια, του Απόλλωνα, των Διοσκούρων, το χάλκινο άγαλμα του Ηρακλή από τον Λύσσιπο τον Σικυώνιο, της Άρτεμης, της Ήρας, της Ελένης του Μενελάου κ.ά. που κοσμούσαν δρόμους, πλατείες και παλάτια της Βασιλεύουσάς μας] όσο και της βυζαντινής περιόδου, τα οποία κομμάτιαζαν για να αφαιρέσουν το χρυσό, το ασήμι και τους πολύτιμους λίθους, ενώ τα κατασκευασμένα από χαλκό τα έλιωναν στα καμίνια για να κόψουν νομίσματα. Μόνο οι Βενετοί μπόρεσαν να σώσουν ορισμένα από αυτά, όπως τα περίφημα τέσσερα χάλκινα άλογα του Ιπποδρόμου που τα μετέφεραν στη Βενετία και τα τοποθέτησαν στο ναό του Αγίου Μάρκου. Οι πιο φρικτοί από όλους ήταν οι Γάλλοι και οι Φλαμανδοί, ενώ αντιθέτως οι Βενετοί που ήταν εξοικειωμένοι με το βυζαντινό πολιτισμό του οποίου ήταν θαυμαστές και αντιγραφείς, αλλά και λόγω των γνωριμιών τους με τους Έλληνες ήταν οι πλέον φιλεύσπλαχνοι έναντι των ηττημένων. Ήταν τέτοια η έκταση της καταστροφής που στο τέλος το άλλοτε περικαλλές άστυ, η βασιλίδα των πόλεων της οικουμένης, που επί 9 αιώνες είχε συσσωρεύσει αμύθητα πλούτη, κατάντησε σκέτο κουφάρι. Τα αγάλματα θεών και ηρώων της αρχαιότητας, που οι Βυζαντινοί τα σεβάστηκαν για τόσους αιώνες, που δεν τα κατέστρεψαν (όπως ψευδώς λένε μερικοί), αλλά τα είχαν για να στολίζουν την πόλη τους, καταστράφηκαν σε μια στιγμή από τους βαρβάρους Σταυροφόρους!

Μεθυσμένοι από τη νίκη τους οι Δυτικοί περιγελούσαν τους νικημένους, φορούσαν με γελοίο τρόπο τα ρούχα που τούς είχαν αρπάξει, τοποθετούσαν στα κεφάλια των αλόγων τους τις καλύπτρες και τα κοσμήματα των Ρωμηών. Άλλοι κρατούσαν αντί για σπαθί χαρτιά, μελανοδοχεία, και βιβλία, και περιφέρονταν στους δρόμους της Πόλης, παριστάνοντας τους λογίους. Το πιο τραγικό από όλα ήταν όμως ότι ολόκληρος ο γυναικείος πληθυσμός της Κωνσταντινουπόλεως, αδιακρίτως ηλικίας ή ιδιότητας (μοναχές) υποβλήθηκε στην τρομερή διαδικασία του βιασμού. Τότε ακριβώς εσφάγησαν οι περισσότεροι από τους άρρενες κατοίκους: διότι στην προσπάθειά τους οι πατεράδες και οι σύζυγοι να διαφυλάξουν την τιμή των θυγατέρων και των συζύγων έπεσαν θύματα των αποχαλινωμένων Δυτικών. Βόγκηξε η Κωνσταντινούπολη από τον ατελείωτο βιασμό. Δεν περιγράφονται τα μαρτύρια που υπέστησαν οι κάτοικοι επί τρεις συνεχείς ημέρες, διότι τους βασάνιζαν απάνθρωπα για να τους αποκαλύψουν τα μέρη όπου είχαν κρύψει χρυσά και αργυρά νομίσματα και κυρίως τιμαλφή. Μόνο όταν κορέστηκε η δίψα τους για αρπαγή, αίμα και γενετήσιες απολαύσεις, ησύχασαν. Κατόπιν συγκέντρωσαν όλη τη λεία και την έθεσαν υπό την φύλαξη των ευγενών.

Γράφει κι ο Νικήτας Χωνιάτης που ήταν επίσης παρών στην Άλωση της Πόλης:

«Κι έτσι, καθένας είχε πόνο, στα στενά θρήνος και κλάματα, στα τρίστρατα οδυρμοί, στους ναούς ολοφυρμοί, φωνές των ανδρών, κραυγές των γυναικών, απαγωγές, υποδουλώσεις, τραυματισμοί και βιασμοί σωμάτων. (..) Το ίδιο και στις πλατείες, και δεν υπήρχε μέρος ανεξερεύνητο που να δώσει άσυλο σε αυτούς. Χριστέ μου, τι θλίψη και φόβος υπήρχαν τότε στους ανθρώπους. (…)»

Αυτή ήταν η απαρχή της Φραγκοκρατίας, και κάνει σαφέστατη την απάντηση στο ερώτημα μερικών: γιατί αντιπαθούσαν τόσο πολύ οι Έλληνες του 1453 τους Λατίνους; Στην Κρήτη είχαν αρχίσει να γράφουν τα ελληνικά με λατινικό αλφάβητο λόγω λατινικής επιρροής! Οι Τούρκοι δεν τους απαγόρευαν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τέλος πάντων, οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας που ήταν ορθόδοξοι και ελληνόφωνοι ως τον 11ο αι. εκλατινίστηκαν όταν οι Νορμανδοί κατέλαβαν την Ιταλία και σήμερα ελάχιστοι μιλούν ελληνικά, ενώ ως τον 20 αι. υπήρχαν στη Μικρά Ασία εκατομμύρια ελληνικών πληθυσμών που διατήρησαν την ελληνοφωνία και την ορθοδοξία και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Ναι, οι Τούρκοι εξισλάμισαν και τουρκοποίησαν πολλούς ελληνόφωνους πληθυσμούς, αλλά όχι όλους! Έμειναν 3 εκατομμύρια το 1922. Οι Λατίνοι τους εκλατίνισαν όλους τους κατοίκους της Νότιας Ιταλίας. Τι ήταν λοιπόν το λιγότερο δυσάρεστο, ο χαμός όλων ή ο χαμός πάρα πολλών αλλά όχι όλων; Γιατί, ας μη ξεχνάται, μόνο η Πόλη είχε απομείνει και δεν υπήρχε ελπίδα επανάκτησης των εδαφών Βαλκανίων-Μικρασίας, ούτε και η Δύση ενδιαφέρθηκε να κάνει πόλεμο στους Τούρκους για χάρη των Ελλήνων. Δύο πλοία και 700 στρατιώτες έστειλε η Δύση το 1453, ενώ είχε ήδη υπογραφεί η Ένωση των Εκκλησιών. Τόσα πολλά. Τόσο πολύ νοιαζόταν για εμάς. 

trelogiannis.blogspot.com 

Το ελληνικό κράτος..

Το ελληνικό κράτος, έκλεισε την πόρτα στον Σμαραγδή και στην ταινία του για τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας.

Του Μανώλη Κοττάκη 

Αύριο ο Ελληνισμός θυμάται την αποφράδα μέρα. Την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Την πτώση της χιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο συμβαίνουν πράγματα στην πατρίδα μας που μας πείθουν ότι η άλωση συμβαίνει πλέον εντός μας. Οτι έχει μετακομίσει στο έδαφός μας. Ως άλωση φρονήματος, ως άλωση ταυτότητας, ως άλωση αξιοπρέπειας.
 

Παρακολουθούσα προχθές σε μεταμεσονύκτια εκπομπή της ΕΡΤ την πολλοστή κραυγή αγωνίας που εξέπεμψε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος προσπαθεί από το 2021 να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για τα γυρίσματα μιας ταινίας που θα αφιερωθεί στον πρώτο κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στη ζωή και στο έργο του. Το εξευτελισμένο ελληνικό κράτος, που ως υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί και την τελευταία αηδία κάθε ανοήτου, δυστυχώς απαξίωσε να δώσει έστω ένα ευρώ για το φιλόδοξο εγχείρημα του Σμαραγδή.

Αλλά και οι ευεργέτες που αφανώς πλησίασαν τον Σμαραγδή για να τον βοηθήσουν δέχονται απειλές από… δοξασμένα κέντρα νενέκων πως, αν το πράξουν και διανοηθούν να τον βοηθήσουν, θα χαρακτηρισθούν… ρωσόφιλοι και θα έχουν προβλήματα με τις επιχειρήσεις τους! Είναι προφανές τι συμβαίνει. Κάποιοι φοβούνται. Φοβούνται πολύ μην τυχόν και γίνει γνωστό στις μάζες ποιοι πάτρωνες έδωσαν την εντολή δολοφονίας του Καποδίστρια. Γιατί, όπως θα αποκαλυφθεί, η εντολή αυτή είναι το σταθερό μοτίβο που επικράτησε για όλους τους ανεξάρτητους πολιτικούς μας ηγέτες καθ’ όλη τη διάρκεια του ελεύθερου βίου μας. Επί 203 ολόκληρα χρόνια! Διαρκώς στεφανώνονται και προάγονται οι δούλοι που προδίδουν την Ελλάδα και συνεχώς κυνηγιούνται τα ελεύθερα πνεύματα που αγαπούν την Ελλάδα.

Ο Καποδίστριας δεν ήταν ρωσόφιλος. Εφτιαξε το Σύνταγμα της Ελβετίας, επέδρασε δημιουργικά στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, ξεκαθάρισε στον τσάρο τι θα κάνει αν συγκρουστούν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα με τα ρωσικά. Θα υπερασπιστεί τα πρώτα. Το αμάρτημα του Καποδίστρια είναι πως ήταν ελεύθερος και πατριώτης. Δεν ήταν δεδομένος. Και οι μη δεδομένοι απαγορεύεται να γίνονται πρότυπα για τη νεότερη γενιά μέσα από τη μεγάλη οθόνη. Επικίνδυνο! Οι καιροί απαιτούν υπάκουους ηγέτες που να εκτελούν τις εντολές των ξένων κέντρων χωρίς να ρωτάνε και πολλά!

Ο Σμαραγδής σε μια ελεγχόμενη έκρηξη θυμού είπε σε αυτή τη συνέντευξη πως «και να με σκοτώσουν, έχω βρει αυτόν που θα γυρίσει την ταινία!» Η οποία, και να γυριστεί, μην υπάρχει αμφιβολία, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη διανομή της στα σινεμά γνωστών πολυεθνικών. Ωστόσο, πέρα απ’ όλα θεωρώ την υπόθεση της ταινίας για τον Καποδίστρια σκάνδαλο εθνικής ντροπής. Αν ένας διακεκριμένος σκηνοθέτης δεν μπορεί να γυρίσει μια ταινία για τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας του και δέχονται απειλές αυτός και οι χρηματοδότες του από άθλιους νενέκους, μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία και για δημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα; Μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία έκφρασης της τέχνης; Η απάντηση είναι όχι.

Ελευθερία της τέχνης στον 21ο αιώνα στην Ελλάδα είναι να κάνεις κουρέλι τη σημαία, να τη βάφεις ροζ, να την καις και, όταν σε συλλαμβάνουν, να αθωώνεσαι στο Αυτόφωρο. Ελευθερία της τέχνης είναι να βεβηλώνεις τον σταυρό ατιμώρητα. Τέχνη στην Ελλάδα αυτής της διακυβέρνησης είναι οτιδήποτε κατά της πατρίδας. Οτιδήποτε υπέρ της πατρίδας δεν θεωρείται τέχνη. Γι’ αυτό επί αυτής της διακυβέρνησης δεν έχω ελπίδα για τον Καποδίστρια. Ο Γιάννης ματαιοπονεί. Η ταινία θα γίνει. Οταν ο Θεός το θελήσει. Τώρα με αυτούς, όχι . Σήμερα έχουμε άλωση.

πηγή