ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ!

Κατασκευάζοντας έναν δημοφιλή πολιτικό

Μέλος της νέας γενιάς πολιτικών, ο Ζορντάν Μπαρντελά κερδίζει πόντους σε δημοτικότητα μέσω και του αφηγήματός του για την ταπεινή καταγωγή του.

Δεν γεννήθηκε ως τέκνο της ελίτ, αλλά ως μοναχοπαίδι μιας διαλυμένης οικογένειας με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο Ντρανσί, από τις φτωχότερες συνοικίες της μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού και της Γαλλίας.

Η μητέρα του ήταν από το Τορίνο, ο πατέρας του τρίτης γενιάς μετανάστης με αλγερινές «ρίζες». Χώρισαν όταν ο Ζορντάν ήταν ακόμη μικρός.

Ο ίδιος υπερηφανεύεται ότι έρχεται από τα «κάτω», από μια οικογένεια μεταναστών που αγάπησαν τη Γαλλία και σεβάστηκαν τους νόμους, τον πολιτισμό και τα έθιμά της.

Μια βολική αντίστιξη για τη μισαλλόδοξη ρητορική του, αλλά και για την επικοινωνιακά μεθοδική προσπάθεια κανονικοποίησης της ρατσιστικής λεπενικής ακροδεξιάς.

Όμως «ο θρύλος του φτωχού αγοριού από τα εξαθλιωμένα προάστια δεν στέκει απόλυτα», γράφει σε ένα μίνι αφιέρωμα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ο Μπαρντελά, για παράδειγμα, δεν λέει ότι ο πατέρας του ήταν διευθυντής μεσαίας επιχείρησης, με οικονομική άνεση, που λίγο μετά την ενηλικίωση του γιού του τού έκανε δώρο ένα μικρό αυτοκίνητο, ένα διαμέρισμα και ένα ταξίδι στις ΗΠΑ.

Στο μεσοδιάστημα, ο Ζορντάν είχε εγκαταλείψει τις σύντομες σπουδές στη γεωγραφία, στη Σορβόνη «γιατί δεν του άρεσε να σπουδάζει» και είχε ήδη ρίξει «άγκυρα» στο Εθνικό Μέτωπο.

Από τα 19 του βιοποριζόταν πια από την πολιτική και από το κόμμα, με ώθηση και μια παλαιότερη σχέση του με την κόρη του Φρεντερίκ Σατιγιόν: ενός «σκοτεινού» επιχειρηματία, δεξιού εξτρεμιστή, και στενού συνεργάτη της Μαρίν Λεπέν.

Γρήγορα ο Μπαρντελά έγινε ο ευνοούμενός της και ο καλύτερος «μαθητής».

Επιβραβεύτηκε στα 23 του με μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς ενίσχυση του πολιτικού προφίλ του και της τσέπης του.

Όμως προφανώς η ΕΕ έχει δευτερεύουσα σημασία και για την ευρωσκεπτικιστική Εθνική Συσπείρωση, και για τον Μπαρντελά.

πηγή